Plot Forsiden Magasinet Menneskene Plotkast Kontakt oss Mitt abonnement Annonser Plot - magasinet som gir deg hele historien

Eksperimentet, Plot #7

De latterlige – og jakten på Gro

Tusener av nordmenn sier de får vondt i hodet av mobilstråling. Noen hevder den har gitt dem kreft. Ti år etter at Gro Harlem Brundtland sto fram som el-overfølsom, slåss forskerne om sannheten.

Tekst: Thomas Ergo

—————————————————————————————————————————-

«Er det en påslått mobiltelefon i rommet?»

Gro Harlem Brundtland plantet øynene i journalisten. De befant seg på et kontor i Helsetilsynet i Oslo, i mars 2002. Den tidligere statsministeren, nå generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon, med fast base i Genève, var på snarvisitt. I den anledning skulle 62-åringen intervjues av Dagbladet om krigen mot tobakksindustrien. Men det var en helt annen industri Gro skulle legge seg ut med denne dagen. Det hun sa skulle vekke internasjonal oppsikt. Journalisten hadde nemlig fått nyss om at WHO-sjefen ikke tålte stråling. Det bekreftet Gro.

«Det er ikke lyden, men bølgene jeg reagerer på. Og overfølsomheten har gått så langt, at jeg reagerer på mobiltelefoner som er nærmere meg enn cirka fire meter», sa Gro.

Til å begynne med hadde hun bare kjent en sterk varmeutvikling rundt ørene.

«Men plagene utviklet seg, og gikk over til sterkt ubehag og hodesmerter hver gang jeg snakket i en mobil».

Og nå merket hun at det var en påslått mobiltelefon i rommet. Journalistens var av. Dagbladets fotograf fisket mobilen sin ut av innerlomma. Avslått den også. Nei, forresten! Bare lyden var av. Mobilen på.

Gro hadde forsøkt å korte ned mobilsamtalene. Det hjalp ikke. Hun kuttet ut mobilen. Det hjalp heller ikke. Alle som jobbet i WHO i 2002 hadde mobiltelefon. Hun var omringet.

«Og for at jeg ikke skulle bli mistenkt for å være hysterisk…», sa Gro.

«For at ikke noen skulle tro at dette var noe jeg bare innbilte meg, gjorde jeg flere tester: Folk har vært inne på kontoret mitt med mobiltelefonen skjult i veske eller lomme. Uten at jeg har visst om den har vært av- eller påslått, har vi testet hvordan den har slått ut. Jeg har alltid reagert når telefonen har vært påslått, men aldri når den er av. Så det er ingen tvil».

Dermed ble det innført mobilforbud i Gros nærmeste radius. Landsmoderen og WHOs toppsjef var el-overfølsom.

I et av de flere hundre kontorene i WHO-hovedkvarteret satt den 57-årige australieren Michael Repacholi og kunne knapt tro det han leste. Gros el-overfølsomhet gikk verden rundt. Repacholi var arkitekten bak de anbefalte grenseverdiene som garanterte verdens befolkning at mobilstråling var ufarlig. Han var leder av WHOs og verdens største forskningsprogram på mobil og helse. Hans budskap var alltid: Ingen skadeeffekter er bevist. Ingen grunn til bekymring. Ingen grunn til å advare mot noe som helst.

Og nå sa sjefen hans at hun «foreløpig ikke hadde forskningsmessig belegg» for å advare verden mot mobilbruk. Om to-tre år ville WHOs store mobilstudie, Interphone, gi bedre svar, sa Gro.

«Men jeg skjønner de forskerne som advarer», sa Gro.

«Noen utvikler sensitivitet mot elektrisitet og stråling fra apparater som mobiltelefoner og PC-er. Hvorvidt denne følsomheten kan gi alvorlige helseskadelige utslag, som kreft eller andre sykdommer, vet vi ikke ennå. Men jeg syns man bør følge føre-var-prinsippet, ikke minst når det gjelder barn».

Repacholi var rystet. Han var blitt overkjørt. Latterliggjort. Noe måtte gjøres.

Og han hadde en idé om hva.

Slik begynner den 30 sider lange reportasjen om mobilstråling i Magasinet Plot #7.
Har du lyst til å lese hele saken?

Kjøp Magasinet Plot i løssalg →

Bestill abonnement på Magasinet Plot →


Plotkast

Plot #25

Kundeservice

Telefon: 22 31 02 20 / E-post: abo@medierogledelse.no